Bo på bryggekanten i byen

Med gammel historie i grunnsteinene planlegges det nå et unikt bomiljø i maritime og sentrumsnære omgivelser i trivelige Sandefjord kommune.

Eiendommen har en fantastisk plassering tett ved bryggekanten, med fjorden og bykjernen som nærmeste nabo – og med sentral beliggenhet i forhold til det meste.

Bilde av båter og en båthavn i Sandefjord
Bilde av en måke på bryggekanten

Et komplett bryggeområde

Den trekantformede tomten gjør at bygningene blir liggende med gammel idyllisk bebyggelse på den ene siden og nyere urban bebyggelse på den andre. Rett ut i front åpner det seg et flott skue mot bryggeområdet og videre ut fjorden. Himmelen og fjorden i kombinasjon med gammel møter ny bebyggelse, har vært en viktig inspirasjonskilde til den moderne og luftige arkitekturen. Den myke og glidende overgangen mot de eksisterende kontrastene, vil bidra til en god opplevelse av sammenheng og et mer komplett bryggeområde.

Bilde av en hjerteblomsterkasse med blomster
Bilde av et hus i Thaulows gate

Historiske Sandefjord

Sandefjord har vært et attraktivt område allerede fra tidlig bosettertid og tilgangen til havet har spilt en betydelig rolle for impulser utenfra. Vikingene og vikingskip, bygging av seilskuter som bl.a. Christian Radich, moderne skipsfart og fergeforbindelser har alle vært viktige bidrag til et samfunn i utvikling. Det er spesielt fire historiske epoker som har preget kommunens historie:

  • Bronsealderen som etterlater spor gjennom helleristningsfelt på Haugen Gård og steinsettinger fra folkevandringstiden på Istrehågan og Elgesem.
  • Vikingtiden har mange historiske minner og spor som Gokstadskipet, Gogstadhaugen og fullskalakopien vikingskipet Gaia, som i dag har sin base ved Gokstad Kystlag.
  • Kurbadtiden gjorde byen kjent som kurbadeby, og ble besøkt av både kongelige og kjente kulturpersoner. I dag har Kurbadet blitt «kulturbad», og huser bl.a. et populært utested.
  • Hvalfangsten bidro til at byen opplevde stor økonomisk oppgang. Byens mest kjente skulptur er Hvalfangsmonumentet. Hvalfangstmuseet er Europas eneste spesialmuseum på området, og på hvalbåten «Southern Actor» kan man få et innblikk i slik livet var til havs.

Blant nyere historiske attraksjoner kan veteranpassasjerflyet Dakota nevnes og Anders Jahres tidligere prakteiendom Midtåsen, med sin flotte tilknyttede paviljong og skulpturpark. Sentrum er full av bygg i jugendstil med mange vakre detaljer, og i idylliske Bjerggata ligger byens eldste bevarte boligområde.

Rom for utfoldelse hele året

Den lange kystlinjen består hovedsakelig av store skogsområder, lune viker, svaberg og sandstrender som gir rom for utfoldelse hele året. Her finnes badeplasser med et yrende folkeliv og litt mer skjermede plasser. Har du egen båt, så ligger den vakre skjærgården åpen for alle båtglade. Med 125 øyer og holmer kan man ferdes her med kano eller kajakk, med motor eller seil. Her finnes også flere flotte fiskeplasser, og hvis man foretrekker innlandsfiske kan dette gjøres på Goksjø og Akersvannet.

Naturen ligger som en åpen invitasjon til inspirasjon og avkobling. Folehavna med sine blankskurte svaberg og vakker utsikt ytterst ute i havgapet, og området rundt Tønsberg Tønne som er rik på variert fauna. I Marumskogen ligger byens flotte golfbane, og i Marum og Hjertås finnes en rekke merkede skogs- og lysløyper.

Mer sentrumsnært ligger utsiktspunktene: Mokollen, Mølleråsen og Preståsen – og hvis man ønsker å reise litt ut av byen finnes det flere gode turområder og blåmerkede stier i Kodal, ved Heivannet, Svartå, Andersbonn, Trollsvann, Åletjønn, i Andebu og Høyjord.

Bugårdsparken er et stort område for fritidsaktiviteter og trening. Her er det andedam, lekeplass, tur- og joggeløype, skøytebane og svømmehall. Kun en liten rusletur fra Carlsenkvartalet, gjennom Badeparken og forbi skulpturanlegget «Poseidon» ligger Parkbadet med deilig SPA- og treningsavdeling.

Bilde av fasaden til Bugården ishall i Sandefjord
Bilde på utsiden av naturen rundt Bugården ishall i Sandefjord

Shopping og smaksopplevelser

Sandefjord byr på matopplevelser i særklasse, og hvis man bosetter seg på bryggekanten i Carlsenkvartalet ligger tilbudene som perler på en snor. Geir Skeie, vinner av Bocuse d’Or 2009 står bak byens første sesongåpne fiskerestaurant som befinner seg i samme bygg som en av landets eldste fiskeforretninger, Brødrene Berggren. Byen huser flere dyktige kokker som byr på minnerike smaksopplevelser, og på menyene finnes et bredt utvalg fra alle verdenshjørner.

Fra Carlsenkvartalet er rusleturen kort til sentrums mangfold av servicetilbud. Shoppingentusiastene fryder seg over et oversiktlig bysentrum med korte avstander, og blant byens blomsterprakt ligger spesialbutikkene på rekke og rad. På Torvet troner byens kjøpesenter, Hvaltorvet, med ca. 60 butikker og spisesteder, og i motsatt ende av byen ligger Bakgården hvor brukskunstnere har skapt et unikt miljø i en gammel trehusbebyggelse. Her ligger også bakgården Cafe som blant annet serverer «verdens beste» Cæsarsalat.

De mange caféer og bakerier byr på flere søte fristelser, og hos det franske bakeri og konditori Maison Grabot kan man hente rykende ferske bakevarer fra tidlig morgenstund. Hos Håndverkeren Kaffebrenneri lukter det alltid nybrent kaffe, og den tilknyttede iskrembaren som er innredet i ekte amerikansk 50-talls diner stil og er en oase for alle iskrem-elskere.

Bilde av en kafé i Sandefjord
Bilde av fasaden til bakgården i Sandefjord

Kulturopplevelsene står i kø

Sandefjord kan også skilte med flere både rolige og livlige utesteder langs bryggekanten og lengre oppe i byen. Her øker pulsen i takt med rytmene utover kvelden.

Året igjennom, og ikke minst om sommeren – står kulturopplevelsene i kø: show og festivaler, teater og stemningsfulle konserter, både innendørs og utendørs. Kulturen ser du også i bybildet, hvor Hvalfangstmonumentet toner øverst blant en mengde skulpturer som inviterer til fantasifull vandring, og i byens gallerier er det skiftende utstillinger. Kunstprosjektet «Art for all» har satt sitt preg på flere av byens vegger og Kunstforeningen byr på stadig nye utstillinger.

Sandefjord har et sykkelvennlig landskap og et aktivt miljø. På Sandefjord sykkelfestival møtes eliten til et forrykende gateritt – og på Komplett Arena, Sandefjord Fotballs hjemmebane, er pulsen høy når «Guttane» spiller på stadion.

Kulturelle høydepunkter – www.visitsandefjord.com

Bilde av kunsforeningen art for all i Sandefjord

Et viktig trafikknutepunkt

Sandefjord er et viktig trafikknutepunkt, både nasjonalt og internasjonalt. Her finnes hele to fergeforbindelser til Sverige – og i nabobyen Larvik, kun 25 minutter unna med bil, går det båt til Danmark. Det er kort vei til og fra E18, gangavstand til tog fra sentrum og gode bussforbindelser. Ca. 7 minutter med bil utenfor bykjernen ligger Sandefjord Lufthavn, Torp, med internasjonale luftforbindelser.

Oversiktsbilde fra Sandefjord