Å flytte fra stort til mindre
Men salg av familieboligen blir for mange et vanskelig dilemma. Hva med banas forventninger og følelser til eiendommen? Hva med familiemiddager, og hva når barna vil komme på besøk i ferier og helger og etter hvert på lengre besøk med egne familier? Men så er det alle hverdagene da, hvor det store huset er altfor stort for de to som bor igjen. Mye unødig tid som går bort på krevende vedlikehold, hagearbeid og slitsom rengjøring. Strømregningene kan også være unødvendig høye.
Trenden er at vi flytter tidligere til leilighet enn før, og at stadig flere godt voksne drømmer om leilighet. Mindre plass betyr mindre vasking, vedlikehold og klipping av gress. I tillegg har mange hytte, og vi reiser mye mer. Vi har ikke, og ønsker ikke å bruke tid på det som for mange kan føles som utmattende og meningsløst arbeide. Vi vil ha det enklest mulig.
Det finnes mange gode grunner til at man ønsker å selge huset og flytte til noe mindre. Majoriteten ønsker en mindre, enklere og mer praktisk boform som er langt bedre tilpasset deres livssituasjon, og som alt-i-alt kanskje også gir dem en romsligere økonomi. En enklere hverdag er den vanligste begrunnelsen for å flytte, men kun dersom de finner en bolig som appellerer til deres preferanser og behov. Enkelhet kan dels bety at man ønsker å bo mer sentralt, dels at man vil ha en mindre og mer lettdrevet bolig, dels at man ønsker heis og dels at man ønsker å gå tørrskodd fra garasje til inngangsdør. Grunnene for å bryte opp kan trigges av skrantede helse, så vel som ønsket om å frigjøre tid til å reise mer eller tilbringer mer tid på hytta. En leilighet gir mer tid til å leve uten alt ansvar og jobb som følger med et hus. Her kan man våkne på morgenen og planlegge dagen slik man vil, uten å tenke på vær og vedlikehold.


Likevel er det mange som kvier seg for å ta steget. Ofte ligger leilighetskomplekser i et annet strøk av byen enn man er vant til å bo, og det kan føles utfordrende å skulle finne et sted man vil trives. Også selve flytteprosessen kan føles overveldende og krevende og gripe fatt i, med hele kjelleren full av ting og loftet som snart flyter over.
Tenk nytt, lyder ekspertenes råd. Fordelen med å flytte til et nybygget boligområde eller leilighetsprosjekt er at beboerne der ønsker å knytte kontakt med sine nye naboer. Det kan følgelig være enklere å knytte nye kontakter på nybygde områder enn om man flytter inn i et etablert boligområde. Og tenk fresh start. En ny start uten unødvendig «ræl» som ligger og støver. Har man bodd på samme sted over mange år, er det ekstra vanskelig med ting samlet opp over tid. Det kan være stressende bare å tenke på at man må gå gjennom alle esker – men oftest er det svært så befriende også.
Her er noen gode råd som kan hjelpe deg med å gjøre et utmattende og slitsomt flyttevalg til et gledelig nytt kapittel:
- Tenk langsiktig. Om du er i begynnelsen av 60-årene og er i tvil om du bør flytte. Husk at det å etablere seg på et nytt sted ikke blir enklere om ti år. Ta valget og gjennomfør flyttingen mens du fortsatt er vital og i relativt god form. Sannsynligheten for at du vil angre er liten, og du vil garantert få mer tid til lystbetonte gjøremål.
- Ta tidlig kontakt med megler. Etter mange år i samme bolig er det mye som har forandret seg på boligmarkedet. De kan bidra med en verdivurdering av boligen din, noe som gir deg en god pekepinn på det videre handlingsrommet samt gode tips og råd på veien. Hvert tilfelle er unikt og eiendomsmeglernes råd tilpasses hver enkelt situasjon.
- Vær forberedt på opprydding og oppussing. En bolig som ikke har vært på markedet i mange år, vil ofte ha en noe annen stil enn markedet etterspør. Alle som er på boligjakt forsøker å forespeile seg selv i boligen, noe som kan være vanskelig dersom den er full av andres minner. Noen ganger kan enkle oppussingsgrep og styling gi betydelig løft i salgsprisen.
- Vurder mulige byggeprosjekter. Nye boliger med god standard, heis og sentral beliggenhet er for mange godt voksne det mest hensiktsmessige når energien til vedlikehold og forsering av trapper reduseres. Kartlegg nye boligprosjekter som kommer i ditt nærområde, det vil gjøre det enda enklere å planlegge ditt neste viktige trekk på boligmarkedet.
- Planlegg pakkingen i god tid i forveien, og være usentimental i forhold til hva du plukker med deg videre. Dette vil spare deg for unødig rydding senere, og gi deg mer tid til kos i nytt hjem. Vær effektiv, bruk mindre pappesker eller banankasser som ikke blir for fulle og tunge. Disse er både enkle å bære og å sette sammen. De rommer i tillegg mye og tåler en støyt.
- Be om hjelp. Flytteprosessen er i seg selv krevende, men forhåpentlig en jobb familie og venner kan hjelpe til med. En ting er det praktiske arbeidet. På det emosjonelle planet er det godt å forankre hos resten av familien hva som skal selges, gis bort, kastes eller tas vare på. Flyttejobben kan dermed bli til en fin anledning for å komme sammen å børste støv av gamle minner.
- Ta hensyn til kroppen og bær med måte. Flytting kan være en utmattende opplevelse som det har liten hensikt å bli syk av. Husk på å ta godt med pauser, spis godt og drikk nok vann. Eller enda bedre, lei et flytte- og vaskebyrå. Dette valget er ofte et prisspørsmål, men i mange tilfeller kan det være vel verdt det. Husk, helsen er viktigst!
- Vær strukturert og systematisk. Bær esker og inventar inn på de rommene de skal med en gang. Da er det enklere å finne tingene dine og du unngår å snuble i esker på vei inn. Vent med å vaske ut av ditt tidligere bosted til du har flyttet alt ut. Det blir fort veldig skittent når man bærer ting ut og inn.
- Ikke lås deg ute! Husk å ta med nøkkel til gammel og ny bolig hver gang du bærer ting ut og inn.
- Belønn de som hjelper deg. Spander litt god mat og drikke på flyttedagen og inviter gjerne til selskap i ettertid.
Vi i Malme Eiendomsutvikling utvikler og bygger boliger over hele Østlandet, alt fra eneboliger og hus i rekke til leilighetsbygg og blokkbebyggelse. Ta en titt på våre prosjekter, så kanskje du finner din fremtidige leilighet!
