Publisert 19.06.18

Ønsker du å flytte i leilighet men har vanskelig for å gi slipp på dine grønne fingere? Fortvil ikke! Du trenger ikke en hage for å få det frodig rundt deg. Drømmen om en vaiende trekrone, et urtebed eller frodige fargerike blomster er fortsatt innen rekkevidde. Med en trivelig balkong eller terrasse er det fullt mulig å skape et grønt uterom.

Ved å plante i hengende ampler, potter og krukker kan du forvandle en naken balkong eller terrasse til en frodig, grønn oase som skaper trivsel og beskytter mot vind. Men, det er selvfølgelig noen ting å ta ekstra hensyn til.

Koselig rottinggruppe på balkong
Koselig rottinggruppe på balkong
Stor potte på balkong
Stor potte på balkong

Vær litt kritisk når du skal kjøpe plantene. Velg sunne og sterke planter. Hvis du ønsker at plantene skal overvintre, så må du se på plantens herdighet og velge en potte som er frostsikker. Planter som står i potter vil få frost og tele inn fra alle kanter på rotklumpen noe som gjør dem mer sårbare. Velg planter som er lubne og frodige. Se gjerne at røttene er hvite og friske og jevnt fordelt i rotklumpen. Ved overvintring er den kritiske tiden som regel på våren når de begynner å skyte og rotklumpen fortsatt er bånnfrossen. Resultatet er at planten tørker ut og klarer ikke å trekke opp vann og fuktighet.

Sesongplanter, stauder, flerårige planter og spiselig. Kun fantasien setter grenser for hva du kan plante på uteplassen din. Ettårige sesongplanter er optimale å plante i krukker utendørs. Disse har lang blomstringstid mellom frostnettene på våren og høsten. Busker, trær, klatreplanter og stauder tar seg også veldig godt ut i store krukker. De har kortere blomstringstid, men bladene, greinene og størrelsen er noe av det som gjør disse svært aktuelle. Det å dyrke grønnsaker og krydder i potter og krukker er også blitt en stor trend. Og flerårige planter som rips, jordbær og markjordbær kan også dyrkes her.

Velg heller få store krukker fremfor mange små. Egentlig kan man dyrke frem vekster i hva som helst, men det er viktig at beholderen er stor nok slik at plantene får et lite forråd av næring og vann. I store potter og krukker holder jorden bedre på fuktigheten, og du slipper å vanne så ofte. Det er lurt å ha et eller flere dreneringshull i bunnen av krukken som overskuddsvannet kan renne ut av.

Fine blomster til balkongen
Vakre blomster i potter på trapp

Vær litt forsiktig når du planter. Ikke dra og røsk for mye i røtter som stikker ut av hullene i potten treet eller planten er i når du kjøper det. Klipp heller med saks ned langs siden på potten. Noen ganger holder det med den ene siden, andre ganger bør du klippe ned på begge sider og brekke potten fra hverandre. Dette er mest skånsomt mot røttene og bra for planten.

Krukker bør bygges opp med drenering og jord. Lekakuler (8-10 cm lag) i bunnen er flott som drenering, så et lag med markfilt (filt, tøy eller lignende går også fint) for å skille jord og drenering. Så de viktigste forutsetningene for å lykkes: jord, vann og næring. Bruk riktig jord for plantene, hør med hagesenteret hva de anbefaler. I tillegg kan jorden være tilsatt kalk, gjødsel og mikronæringsstoffer. Hold 4-5 cm klaring til pottekanten for enklere vanning.

Pass på riktig gjødsling og vanning utover sesongen. Plantene ser kanskje små ut om våren, men med riktig gjødsling og vanning utover sesongen vil de vokse seg frodige og flotte. Vann regelmessig for å holde beplantingen frisk og frodig. På varme dager er det best å vanne tidlig om morgenen og/eller om kvelden slik at plantene får tid til å trekke til seg vannet. Gjødsle enten hver gang du vanner, eller med langtidsvirkende gjødsel. Sommerblomster er kraftigvoksende og har derfor en enorm vekst på kort tid.

Knip av gamle og visne blomster og klipp bort visne grener på trær. Dette for å fremme ny blomstring og vekst slik at du får frodige krukker.

Lykke til! … og send oss gjerne et bilde og noen beskrivende ord fra din grønne terrasse-/balkongoase.

bolig@malemeeiendom.no.

Koselig rottinggruppe på balkong
Fjerning av gammel blomst